Slimjoy

Zo voorkom je de kerstkilo’s

Zo bereid je je optimaal voor op de kerstkilo's!

Kerstontbijt, kerstbrunch, kerstdiner, kerstborrel…

Het gaat er allemaal wel in!

Vaak wordt het ook niet bij een klein beetje gelaten. Later op de weegschaal krijgen we er spijt van, maar waarom doen we het dan toch?

Natuurlijk vinden we het lekker. Eten vol met suikers en vetten geeft de smaakpapillen een heerlijke prikkel. Maar dat is niet de enige reden waarom de intense drang ontstaat om ongezond te eten. Er treedt namelijk ook een chemische reactie op in je hersenen zodra je een feestmaal naar binnen hebt gewerkt. Het welbekende gelukshormoon serotonine wordt daardoor minder snel afgebroken. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Hoe meer serotonine, hoe beter je je voelt. En dat is precies wat we nu nodig hebben!

Maar helaas is dit gevoel van tijdelijke aard.

Onderzoek wijst uit dat het regelmatig eten van suiker- en vetrijk voedsel op de lange termijn juist zorgt voor een negatieve gemoedstoestand. Het fijne gevoel ontstaat direct na het eten maar is van heel korte aard. Om hetzelfde fijne gevoel te krijgen, moet je het blijven eten. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtgekomen waarbij je steeds ongezond blijft eten om je weer goed te kunnen voelen. Voor je het beseft, ben je zo gauw een aantal kilo’s verder. 

De grote vraag is natuurlijk of er andere manieren zijn om het serotonine niveau een boost te geven. Dus alleen dat fijne gevoel, maar zonder al dat ongezond eten? Gelukkig is dat mogelijk! Hieronder vind je een aantal tips om de serotoninespiegel te verhogen op een gezonde manier:

  • Hou je zoveel mogelijk aan je Slimjoy voedingsschema. Zo krijg je verdeeld over de dag alle belangrijke voedingsstoffen binnen.
  • Eet regelmatig verse groenten, eiwitten en onverzadigde vetten zodat je hormoonproductie in balans blijft.
  • Geraffineerde en gefabriceerde voedsel verstoort de hormoonproductie, blijf hier zoveel mogelijk vanaf.
  • Haring, zalm, paling, sardines en makreel bevatten essentiële Omega 3 vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid. Ook stimuleren ze de aanmaak van serotonine.
  • Voldoende slaap is belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Slaap 7 tot 8 uur en dim het licht een uur voor het slapen gaan.
  • Verminder de inname van suiker, cafeïne en alcohol. Op korte termijn voel je je er goed door maar op de langere termijn zorgt het juist voor een slechte stemming.
  • Vitamine B’s verhogen de productie van serotonine. Eet daarom regelmatig groene groenten of gebruik een vitamine B supplement.
  • Meer vitamine D betekent meer serotonine. Lees onze blog ‘In de winter net zo gezond en happy als in de zomer’ voor tips om je vitamine D niveau op te schroeven.
  • Sporten is goed voor de serotonineproductie. Die ideale duur van de inspanning is tussen de 30 en 60 minuten. Zelfs 3-4 keer per week wandelen is een uitstekende optie.

 

Na het toepassen van de bovenstaande tips zul je zien dat je je fijner en positiever voelt. En zo blijven de kilo’s ook weg!